mandag 24. oktober 2011

Sukrin.

God aften!

Her i huset bruker vi sukrin i stede for sukker. Både til barn & voksene.
Har fått litt tilbakemeldinger på dette,så da tenker jeg at jeg legger ut litt info om sukrin her.

Jeg er av den mening at det er mer enn nåk sukker i hverdagen. Det meste vi spiser inneholder sukker og mange er vikelig ikke klar over hvor mye de får i seg.
Når du leser inholdsfortegnelsen på produkter så er det lurt å huske at det som står først er det mest av..

Sukrin:

Er Sukrin naturlig?Ja, Sukrin finnes i naturen, og har blitt konsumert i små mengder siden tidenes morgen. Sukrin finnes i en del frukter, som meloner, pærer og druer. I tillegg finnes det i fermenterte matvarerer, som ost, vin og soyasaus.

Er Sukrin det samme som Splenda (sukralose) eller aspartam?
Nei. Splenda og aspartam forekommer ikke i noen planter eller frukter, og er ikke naturlige. De er laboratorie-fremstilte stoffer som er flere hundre ganger så søte som sukker. De er så søte at det må tilsettes et kaloriholdig fyllstoff, vanligvis maltodextrin eller dextrose, for at det skal kunne brukes i hverdagen. Sukrin brukes i sin rene form.

Hvordan blir Sukrin fremstilt?
Sukrin lages gjennom fermentering (gjæring) av druesukker (glukose). Man tilsetter en bakteriekultur til glukose, som da blir omdannet til Erythritol. Dette er samme prosess som vin, ost og yoghurt går gjennom, og er helt naturlig.

Hva er sukkeralkoholer?
Sukkeralkoholer er en gruppe stoffer som opptrer i naturen. Kjemisk sett har de likheter med både sukker og alkohol, men på tross av navnet, er de ingen av delene. Du blir altså ikke full av å innta Sukrin!
Sukkeralkoholer kalles også polyoler. Sukrin er basert på en sukkeralkohol som heter Erythritol.

Hvordan er Sukrin forskjellig fra andre sukkeralkoholer.
Kroppen behandler Sukrin litt annerledes enn de andre sukkeralkoholene (xylitol, maltitol etc). Sukrin er det minste sukkeralkoholet vi kjenner, og blir tatt opp nesten fullstendig (90%) i tynntarmen, og skilt ut uforandret. De andre sukkeralkoholene er større, og blir tatt opp ufullstendig i tynntarmen. De går derfor videre til tykktarmen, og brytes ned av bakterier der. Disse bakteriene produserer fettsyrer og gasser. Fettsyrene tas opp i kroppen som energi. I tillegg trekkes vann ut til tarmen (pga. osmotisk trykk), noe som kan føre til løs mage.
Sukrin skiller seg altså fra de andre sukkeralkoholene ved at det hverken gir energi eller mageubehag ved normal bruk.

Kan jeg være helt sikker på at Sukrin er trygt å bruke?
En kritisk og grundig gjennomgang av alle forhold rundt Sukrin ble foretatt i 1998. Intet negativt ble funnet.
Her er konklusjonen på den 36 sider lange rapporten:
The large body of published data supports the conclusion that the intake of erythritol would not be expected to cause adverse effects in humans under the conditions of its intended use in food.
The available studies demonstrate that erythritol is readily absorbed, is not systemically metabolized, and is rapidly excreted unchanged in the urine.
Moreover, erythritol occurs endogenously and naturally in the diet. Both animal toxicological studies and clinical studies have consistently demonstrated the safety of erythritol, even when consumed on a daily basis in high amounts. Based on the entire safety data package on erythritol, it is concluded that erythritol is safe for its intended use in food.



Jeg har ikke sukker i huset fordi jeg synes sukrin fungerer akkurat like godt!

Ha en fin kveld :)


Ingen kommentarer: