onsdag 2. mai 2012

God morgen :)

Eller blir det kanskje god formiddag?!?

Vi sov lenge i dag, jeg måtte vekke Sebastian klokken åtte.. :O Så derfor kom vi litt sent i gang med dagen og Seb var ikke i barnehagen før halv ti,pytt pytt..
Så har jeg hadlet og nå sitter jeg endelig klar til å begynne å jobbe med psykologien igjen..

Mellomgodt.


Psykiatri må være det tyngste emnet til nå, blir helt matt av hele greia.
Psykiatri er den medisinske spesialliten som beskjeftiger seg med diagnose, behandling og forebyggelse av psykiske lidelser. Det kan være angst,depresjon,personlighetsforstyrrelser, psykosomatiske lidelser, tvangstanker mm.

Helse og forsvardep. sier:
Alvorlige sinnslidelser av typen psykoser er sjeldne og diagnosen er oftest udiskutabel. Ca. 1 pst av befolkningen rammes av alvorlig sinnslidelse som psykoser m.m. Skillet mellom psykisk sykdom og plager som hører inn under kategorien «misery of life», kan derimot ofte være uklart. Epidemiologiske undersøkelser (Zurich, Lundby) konkluderer med at psykiske lidelser av typen depresjoner og angst av alle grader og typer, i livstidsperspektiv rammer ca. 40 pst av befolkningen. 30-35 pst av pasienter som søker allmennlege kommer for psykisk lidelser, og blir behandlet på dette nivå. Dette utgjør 90 pst av pasienter med psykiske lidelser. Kun 10 pst av pasientene tas hånd om av den psykiatriske spesialisthelsetjeneste, jf. figur 6.2.


& den generelle psykiatrien deler vi inn i psykiske forståelsesmodeller:

Nevrobiologisk medisin
Ser de psykiskelidelsene som en følge av forstyrrende fysiologiske og biokjemiske prosesser i hjernen. Eks: Schizofreni, Affektive lidelse, Alzhimers sykdom.

Psykodynamisk modell
Det er sentralt i den psykosynamiske modellen at kvaliteten av barndomsutvilkilngen har avgjørende betydning for den psykiske helse i voksen alder.

Den læringsteoretiske modell
Denne modellen hevder at de vesentlige årsakene til psykisk lidelse er læring. Feilaktig læring leder så til de uhensiktsmessige atferden og de uriktige tolkings- og tankemønsterene som leder til psykiske symptomer.

Sosial modell
Den sosiale modellen hevder at sosialt miljø og sosiale krefter er de sentrale årsaksfaktorene i utviklingen av psykise lidelser.


Så det er inndelingen...
Det jeg skal lese om i dag er affektive lidelser, personlighets forstyrrelser, psykoser og schizofreni.

Så da er det bare å sette i gang!



Ingen kommentarer: