onsdag 22. februar 2012

God morgen!

Jeg gjør meg klar for en ny dag med skole og trening.
Det er det eneste jeg har på planen i dag, like greit!


Har nå kommet til de endokrine sykdommene,
altså sykdommer i de hormonproduserende organene våre. Blandt annet diabetes mellitus, hyper- og hypotyreose og beinskjørhet.



Vi har jo flere typer diabetes. De vi kjenner best til er jo type1 og type2.
Mens type 1 diabetes skyldes insulingmangel på grunn av immunololgisk ødelegging  av de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen (kroppen motarbeider seg selv)  så skyldes type 2 diabetes en kombinasjon av nedsatt følsomhet for insulin og en viss insulin mangel.

Type 2 diabetes har per i dag så stor "spredning" at den nå kalles en livsstilssykdom!!
Sykdommen ses å være hypping i den delen av befolkningen som har en levestil med høyt energiinntak og redusert aktivitet.




Alle diabetes pasienter må ha opplæring og motivasjon, de må motiveres til å mestre sin sykdom og ta et eget ansvar for den.
Type 1 diabetikere må ha insulin, enten spesielle sprøyter eller ferdig fyllte insulinpenner.
De må også passe på kosten sin.

Minst 60-70% av pasienter med type 2 diabetes er overvektige, og blodsukkernivået vil reduseres om de går ned i vekt. Ved 5-10% vektreduksjon  vil insulinbehovet og blodsukkeret reduseres.  Og vektreduksjon er enklest å få til om du balangserer et godt kosthold med fysisk aktivitet.
What Is The Best Treatment For Diabetic People?


Pasienter med type 2 diabetes er også særlig utsatt for å utvikle åreforklakningssykdommer som hjertekrampe,hjerteinfarkt, hjerneslag og dårlig perifer sirkulasjon.

Dette viser ennå engang hvor viktig det er med et sunnt kosthold og fysisk aktivitet :)

Ha en fin dag!





Ingen kommentarer: